De Arnhemsche Reddingsbrigade is er voor jong en oud en geeft twee soorten zwemles:
De zwemlessen worden elke dinsdagavond en woensdagavond gegeven in het zwembad ‘ De Grote Koppel’. Het zwembad is gelegen aan de Olympus 29, 6832 EI in Arnhem-Zuid en biedt ook volop gelegenheid tot recreatief vermaak. Bekijk hier alle informatie over zwemtijden en kosten.
Nederland=Waterland
Nederland leeft met water en dat kan ook niet anders. We zijn eraan gewend en we houden ervan. We houden van zwemmen en als het hard genoeg vriest ook van schaatsen. Leven in een waterland betekend dat leren zwemmen heel belangrijk is.
En ook nu geldt: jong geleerd is oud gedaan!
Als een vis in het water
Bij kinderen begint het zwemmen eerst met het overwinnen van watervrees. Als deze eerste en belangrijke stap is gezet, kan er verder worden gegaan met het leren van echt zwemmen. Het leren zwemmen hebben we opgedeeld in 3 fasen, ook wel het zwem-ABC genoemd:
1. Aanleren van zwemmen;
2. Beter leren zwemmen;
3. Compleet leren zwemmen.
Het traject van het overwinnen van watervrees tot en met het Compleet leren zwemmen heeft ook een vakterm: Elementair zwemmen. Als Arnhemsche reddingsbrigade zijn wij aangesloten bij Reddingsbrigade Nederland. Daarnaast zijn wij ook licentie houder van het NRZ. Onze elementaire lessen zullen dan ook volgens deze richtlijnen gegeven worden. Op het moment dat het zwemniveau op een goed niveau is, meestal na het behalen van het diploma B of C. kan er doorgestroomd worden naar de diploma's van de reddingsbrigade. Hier wordt dan geleerd hoe je je zelf kan redden en daarna ook het redden van anderen.
Voor meer informatie neemt u een kijkje op de website www.redned.nl. De website van Reddingsbrigade Nederland of op de website www.allesoverzwemles.nl. Deze website is opgesteld door de Nationale Raad Zwemveiligheid.
Elementair zwemmen
Kinderen kunnen vanaf 5 jaar terecht bij de Arnhemsche Reddingsbrigade om te leren zwemmen. In een groep kinderen met een ongeveer gelijk niveau leren ze speelsgewijs zwemmen. De opleiding is opgedeeld in 4 fasen/groepen, waarna ze worden voorbereid op het behalen van het A-diploma. Vanuit de visie van het Zwem-ABC, zijn de volgende groepen ontstaan:
Groep 1: In deze groep komen de kinderen die net nieuw zijn en nog (bijna) niet kunnen zwemmen of drijven. De bedoeling is om het kind watervreesvrij te maken. Dit wordt onder andere gedaan door in spelvorm les te geven. Daarbij wordt geleerd hoe je blijft drijven.
Groep 2 : Kinderen die blijven drijven en goed gevorderd zijn in de vorige groep, komen terecht in groep 2. Hier wordt een begin gemaakt met het echte zwemmen; het aanleren van de beenslag en armslagen. De borst- en rugcrawl komen voor het eerst aan bod.
Groep 3: In de derde groep wordt geleerd hoe je moet zwemmen met de armen en benen tegelijk. Ook wel de combinatieslag genoemd. Om goed te leren zwemmen is het belangrijk bewust te zijn van de ademhaling. Hieraan wordt dan ook hard gewerkt in groep 3. Kinderen die deze groep verlaten kunnen bijna foutloos zwemmen.
Groep 4: Het kind komt nu in een dieper deel van het zwembad. Doel is om de kinderen te leren hele banen te zwemmen. Op deze manier bouwen ze aan een beter uithoudingsvermogen en vergoten zo de conditie. Kinderen in deze groep zijn eigenlijk wel klaar voor het diepe bad. Gedurende de periode in groep 4 worden de kinderen zo goed mogelijk hierop voorbereid. Dit gebeurt onder andere door het zwemmen met een stokje, de hurksprong, etc.
Iedereen kan zwemmen
Bij de Arnhemse Reddingsbrigade kan iedereen leren zwemmen. Leeftijd maakt niet uit! Speciaal voor de volwassenen is het 2de uur van de woensdagavond gereserveerd. Dit uur duurt van 20:15 tot 21:00 uur. Kom vrijblijvend eens een avond kijken en voel u niet langer als een vis op het droge.
Een ongeluk…
In Nederland gebeuren nog veel ongevallen in het water. Niet alleen in de zee, maar ook in de rivier of het meer. De belangrijkste taak van de reddingsbrigade is om ongevallen te voorkomen en daar kan jij ons bij helpen: We leren je namelijk om reddend te zwemmen. Zo ben je niet alleen in staat om ongelukken bij jezelf te voorkomen, maar ook om anderen die in problemen zijn te helpen.
Zwemmend redden
Bij zwemmend redden gaat het erom dat je leert een ander te redden als hij of zij dreigt te verdrinken. Dit kan natuurlijk op verschillende manieren en wij leren je graag welke manieren dat zijn. Hierbij is het natuurlijk van belang om goed een situatie in te kunnen schatten.
De training
De Arnhemse Reddingsbrigade heeft twee avonden in de week waarop getraind word in het zwemmend redden. Dit zijn de dinsdagavond en de woensdagavond.
Een normale training duurt ongeveer 40 minuten en biedt voor of na de les altijd een paar minuten om vrij te spelen. Het halen van het examen is het belangrijkste doel waar naartoe wordt gewerkt; iedere les leer je steeds meer over het redden van drenkelingen. Als je een jaar getraind hebt is het tijd voor het examen. De examens worden gehouden in november en april.
Uit de praktijkEen deel van het jaar wordt er uitsluitend met de kleren aan gezwommen. Je hebt immers niet altijd een zwembroek aan als je een drenkeling ziet of zelf per ongeluk in het water terecht komt. Als je een drenkeling ziet, is het altijd verstandig eerst te kijken hoe je hem of haar vanaf de kant kan redden. Je brengt jezelf dan niet in gevaar en je kan bijvoorbeeld een touw dat in de buurt ligt naar de drenkeling toe gooien en naar de kant slepen.
Er is geen touw, geen lange plank, helemaal niets…
Je springt in het water, zwemt naar de drenkeling, maar die doet helemaal niets meer. Hij is bewusteloos en heeft een grote wond op zijn voorhoofd gekregen door een klap van een voorbijdrijvend voorwerp. Hoe pak je dit aan?
1. Houdt altijd het hoofd van de drenkeling boven water, dit kan heel goed met behulp van de kopgreep.
2. Heeft de drenkeling een wond aan zijn hoofd, dan is het beter om de okselgreep toe te passen.
Naarmate je langer op les zit en ouder wordt, zullen de trainingen ook steeds uitdagender worden! Durf jij dat aan?
Doe mee!
Heb je al een beetje een beeld van de Arnhemse Reddingsbrigade maar wil je graag meer zien?
Natuurlijk mag je ook een keertje geheel vrijblijvend langskomen tijdens een van de trainingen. Bekijk hier de trainingstijden van dit seizoen.
Word instructeur
Als je in het bezit bent van diploma’s zwemmend redden, dan is het worden van instructeur misschien wel jouw volgende uitdaging. Afhankelijk van je leeftijd en zwemniveau kan je namelijk instructeur worden en zo les geven aan de kinderen in het zwembad. De minimum leeftijd die hiervoor geldt bedraagt 15 jaar. Zo kan je alles wat je al die jaren geleerd hebt, nu aan iemand anders leren!
Lifeguard
Als je minimaal lifesaver 1 hebt kan je ook instromen in de waterhulpverleningslijn. Deze opleiding heeft naast de lessen in het zwembad ook lessen die in het buitenwater gegeven worden.